De drijvende krachten achter Collin
Theo Lohman, theo.lohman@collinweb.nl, +31 78 617 77 43, +31 6 551 172 93
Theo heeft een achtergrond als ingenieur (TU Delft). Hij legde de kiem van Collin eind jaren zeventig bij IHC als manager van een complex en kritiek automatiseringsproject voor baggerschepen, dat hij binnen de gestelde budgetten en termijnen succesvol wist af te ronden.
Sindsdien heeft hij in een veelheid van werkvormen binnen de machine-, scheeps- en installatiebouw, maar ook sectoroverstijgend en in internationaal verband, innovatieve benaderingen voor totaaloplossingen ontwikkeld.
In Collin brengt hij de praktische en theoretische lessen hiervan samen.
Harm Rozie, harm.rozie@collinweb.nl, +31 294 266 920, +31 6 514 328 92
Harm is sinds de jaren tachtig via communicatie en veranderkunde betrokken bij grootschalige maatschappelijke transformaties.
De eerste was de kanteling van het milieubeleid in de jaren tachtig onder leiding van Pieter Winsemius. Daarna werkte hij achtereenvolgens voor de stad Groningen, het ministerie van Onderwijs, het Wereld Natuur Fonds en de KNVB. Als strateeg en directeur van Communication Concert heeft hij daarna voor overheden, bedrijven en not-for-profit instellingen een reeks communicatie- en veranderstrategieën ontworpen en helpen uitvoeren in uiteenlopende sectoren.
In 2012 begon zijn samenwerking met Theo Lohman, wat heeft geleid tot heel nieuwe, verrassende mogelijkheden om communicatie en inhoudelijke ontwikkeling van organisaties te versterken.
Jan Hak
Jan heeft als achtergrond Wageningen Universiteit en het familiebedrijf HAK Conserven. Buiten zijn huidige bedrijf Hak&Partners is Jan wereldwijd in een veelheid aan functies actief als aanjager van innovatieprocessen binnen en buiten de agro- en foodsector. Verder is hij betrokken bij diverse startups en commissariaten. Jan is onder andere medeoprichter en voorzitter van Platform IO en van Academi IO.
Leo van Ruijven
Leo is Principal Systems Engineer binnen Croon TBI en heeft meer dan 25 jaar ervaring in het specificeren, ontwerpen, engineeren en onderhouden van complexe systemen in voornamelijk de infrastructuur, waaronder de stormvloedkering Nieuwe waterweg en de Westerscheldetunnel. Zijn focus is gericht op methodiek, informatie en integratie. Hij is mede grondlegger van het informatiemanagement-platform Relatics en sinds jaren betrokken bij het nationale en internationale standaardisatiewerk rondom zowel Systems Engineering, data-integratie en BIM. Is editor van ISO 15926-11, een data-integratie standaard gebaseerd op het gebruik van een taxonomie en ontologie. Leo doet een PhD aan de faculteit 3ME van de TUD met betrekking tot een semantische en sociale benadering van Systems Engineering.
Dr ir Mixel Kiemen, Mixel@RBLS.be, +32 474 771 483
Mixel heeft tussen 2006 en 2012 ICT-vakken gedoceerd aan de handelsingenieurs van de vrije universiteit Brussel, waar hij onderwijsvernieuwing heeft geïntroduceerd. Hiernaast heeft hij participatieonderzoek uitgevoerd in het Drupal-ecosysteem (een online ICT-platform) betreffende zelf-organiserende innovatie. In 2012 hielp Mixel zijn promotor Francis Heylighen bij het opzetten van het Global Brain Instituut (GBI) en ontwikkelde hij op handelsmissie naar de provincie Hebei in China met Theo Lohman een nieuwe organisatievorm voor een Master Educatieuitwisseling. Begin 2015 haalde hij zijn interdisciplinair doctoraat rond radicale innovatie. Mixel is medeoprichter van RBLS en partner in GBI en Collin.
Dr ir Peter van der Klugt, Peter.vanderklugt@rhmarinegroep.com, +31 6 532 003 45
Peter heeft zich sinds zijn promotie in 1987 in de regeltechniek voortdurend beziggehouden met conceptuele methoden en technieken op een manier die leidde tot praktische resultaten en aansprekende innovaties voor de veelal maritieme klanten van RH Marine. Kenmerkend daarvan is het mixen van verschillende disciplines (techniek en menskunde, regeltechniek en bedrijfskunde, softwareontwerpmethoden en menselijk gedrag) en het vertalen van complexiteit in eenvoudig bruikbare ontwerpregels. Huidige onderwerpen zijn het voor de mens beheersbaar maken van complexe automatiseringssystemen middels machine-intelligentie, standaardisatie middels regelgeving en efficiënter innoveren middels samenwerken.
Dr ir H.P.M. Veeke
Hans is assistant professor aan de Delft University of Technology, Faculty of Mechanical, Maritime and Materials Engineering. Na 15 jaar ondernemerschap op het gebied van de ontwikkeling van "simulatieadvies- en software" bij de Rotterdamse havenbedrijven (ECT e.a.) is hij werkzaam geworden bij de Universiteit TUDelft, de toenmalige afdeling Industriële Organisatie onder regie van Prof. Jan in ’t Veld. Samen met Jan heeft hij de Delftse Systeembenadering doorontwikkeld en publicaties hierover verzorgd. Met de industrie wordt gewerkt aan verdere uitbreiding van het systeemmodel met leer- en semantische taken tot een universeel reflectiemodel als basis voor het ontwikkelen van collectieve intelligentie en collectief geheugen (e-Memory) in complexe projecten. Zijn verdere ambitie is onderwijsvernieuwing en postdoctorale scholing in interfacultair en internationaal verband.
Dr ir Kees Pieters
Kees is als lector "Big Data in een watercontext" verbonden aan het kenniscentrum Duurzame Havenstad van Hogeschool Rotterdam. Hij heeft een achtergrond in elektrotechniek (HTS) en kunstmatige intelligentie (TU) en is gepromoveerd in de Humanistiek, complexe systemen en complexiteitsdenken bij de Universiteit voor Humanistiek. Zijn interesses gaan over de evolutionaire grondslagen van samenwerken en de rol van normativiteit en complexe systemen.